چالش های زنجیره تامین قطعات الکترونیکی

از آنجایی که زنجیره تامین قطعات الکترونیکی با چالش­ ها و موانع زیادی رو به رو بوده است شرکتها برای حفظ جایگاه خود در عرصه ی رقابت، مجبور هستند خود را مورد ارزیابی قرار داده و با استفاده از برنامه ریزی استراتژیک جایگاه خود را تثبیت کنند. برخی از چالش­ های زنجیره تأمین قطعات الکترونیکی را بررسی خواهیم کرد.

 

  • Covid-19
  • قطعات تقلبی
  • جنگ تجاری ایالت متحده و چین

 

Covid-19

ویروس همه­ گیر کرونا عملکرد اکثر صنایع از جمله صنعت تولید قطعات الکترونیک را تحت تاثیر قرار داده است. از جمله اینکه اعمال محدودیت فاصله­ ی اجتماعی سبب شد صنایع مجبور به کاهش شیفت های کاری شوند. دانشمندان برای مدل­سازی چگونگی تاثیر کرونا بر زنجیره تامین قطعات الکترونیکی، سناریوهای مختلفی که در کشورهای مختلف در حال اجرا است را درنظر گرفتند. آنها دریافتند محدودیت های اعمال شده سبب شده است که تولید صنایع کشورهای پیشرفته از جمله امریکا و اروپا نسبت به سایر صنایع افزایش چهار برابری داشته باشد. بدین صورت که این کشورها، به این محدودیت به عنوان یک فرصت نگاه کرده و تصمیم به شیفت­بندی زمان تولید خود نمودند تا هم بتوانند محدودیت فاصله­ی اجتماعی را رعایت کنند و بتوانند زمان تولید خود را ثابت نگاه دارند.

 

قطعات تقلبی

از دیگر چالش­های صنعت الکترونیک، وجود قطعات الکترونیکی تقلبی و فیک است که گاهی اوقات تشخیص این قطعات از قطعات اصل کار آسانی نیست. به عناون مثال اگر موتور اتومبیل به دلیل وجود قطعه­ی تقلبی بیش از حد گرم شود نمایندگی ممکن است دلیل کارکرد نادرست موتور را استفاده ی غلط از موتور برآورد کنند و کمتر کسی احتمال داشتن قطعه­ ی تقلبی را دلیلی بر کارکرد نادرست موتور برآورد می کنند و در نهایت این موضوع سبب آسیب رساندن به شهرت کارخانه­ ی سازنده و بی ­اعتمادی مشتری به آنها می شود.

به همین منظور بکارگیری مولفه­ های کیفیت و پیاده­ سازی استانداردهای ایزو می تواند خطر جعل دستگاه­ ها و قطعات را کاهش داده و از آسیب وارد شدن به شهرت و آوازه ­ی تولیدکنندگان جلوگیری کند.

 

جهان الکترونیک با رعایت استانداردهای  ISO 9001:2015 و IATF 16949:2016 به مشتریان خود اطمینان لازم را جهت تولید قطعات الکترونیکی با کیفیت بالا می دهد.

 

جنگ تجاری ایالت متحده و چین

تنش های اخیر بین ایالت متحده و چین انعطاف پذیری زنجیره تامین را مورد آزمایش قرار داده است. با توجه به اینکه دولت چین تمهیداتی جهت تغییر تعرفه کالاها از جمله کالاهای الکترونیکی را داده است، دولت آمریکا افزایش قیمت و هزینه های تولید داشته است. تحلیل ها نشان می دهد این گونه تنش ها مدتی می تواند بین دو کشور ادامه داشته باشد. شرکت ها به این مهم به شیوه های مختلف واکنش نشان دادند. برخی قراردادهای خود را بازنویسی کردند تا قیمت و تعرفه های جدید را به مشتریان خود برسانند، برخی دیگر دنبال راهی برای خروج زنجیره تامین خود از چین هستند. این موضوع قطعا روی قیمت قطعات نیمه هادی تاثیرگذار خواهد بود. در هر صورت ویروس کرونا مسائل را به تاخیر می اندازد و همچنین اگر تامین کنندگان جدید خارج از زنجیره چین قادر به تامین نیازهای مشتریان خود نباشند، تاخیرها برای خروج ادامه خواهد داشت.

 

راهکار

هر یک از این چالش های زنجیره تامین الکترونیک به طور قطع اثرات مخربی به همراه خواهد داشت. اما مسئله ­ی اصلی این است که تقریبا تمامی چالش ­ها به صورت همزمان و به موازات یکدیگر در حال رخ دادن هستند و موثرترین راهکار این است که شرکت­ ها پس از خودارزیابی وضعیت فعلی خود، اهمیت چالش­های پیش رو را رتبه ­بندی کرده و برای هریک از چالش ­های موجود بر اساس رتبه­ ای که دارند راه­کار بیاندیشند.

درواقع وقتی رهبران شرکت­ ها بدانند که کدام تهدیدها بیشترین تأثیر را می­ گذارد، تلاش می­ کنند بر این چالش­ها غلبه کرده و موقعیت را به تسخیر درآوردند.

 

منبع: epsnews